Intermittent fasting (IF) om af te vallen

Intermittent fasting (IF) wordt steeds vaker ingezet wanneer mensen willen afvallen. Is dit de juiste methode?

Er zijn tal van afvalmethodes die de zogenaamde heilige graal zouden zijn om jou naar het gewenste resultaat te brengen. Ieder met een unieke invalshoek. Bij Intermittent Fasting hebben ze de invalshoek gekozen om een langere tijd niet te eten. Eén van de claims die hierbij hoort is dat er meer vetverlies zou ontstaan, dit onderzoek ontkracht dit. Hierin is onderzocht of er een verschil in vetverlies ontstond tussen tussen een IF-groep, en een groep die hetzelfde aantal kcal in een negatieve energiebalans zat. Het resultaat was gelijk. Intermittent fasting levert dus geen extra vetverlies op t.o.v. een 'normaal' dieet.

Dit hoeft niet te betekenen dat IF geen rol zou kunnen spelen bij jouw voedingspatroon. Het kan namelijk wel voordelen bieden, maar deze zijn persoonsgebonden. Er kunnen ook nadelen aanzitten. Beide zal ik hier summier behandelen.

Nadelen van Intermittent Fasting wanneer je wilt afvallen

Er is dus vastgesteld dat IF an sich geen voordeel biedt t.o.v. een normaal dieet wanneer je gewicht wilt verliezen. Beide afvalresultaten zijn te verklaren door de negatieve energiebalans. Dit betekent niet dat je IF niet zou moeten integreren in jouw patroon. Houd wel rekening met de volgende nadelen wanneer je deze methode aan het overwegen bent:
  • Het kan ervoor zorgen dat je meer kcal over de dag gaat eten. Dit heeft te maken met een (slechte) insulinegevoeligheid. Bij mensen met een slechte insulinegevoeligheid kan vroeg eten helpen met het onder controle houden van de bloedsuiker. Hierdoor hebben ze hun eetlust beter onder controle, waardoor ze over de dag heen minder calorieën eten.
  • Bulkmaaltijden. Wanneer je binnen een tijdsvenster van bijvoorbeeld 6 uur eet, zul je grotere maaltijden moeten eten. Niet iedereen is in staat om dit te doen. Voor deze mensen is het beter om kleinere maaltijden te eten. Tijdstechnisch komt het dan vaak beter uit om dit verder te verspreiden over de dag.
  • Grotere kans op spierverlies. Het is mogelijk, wanneer je langer dan 20 uur vast, dat je spierverlies realiseert. Deze kans is groter wanneer je een gevorderde sporter bent en wanneer je geen overgewicht hebt.
  • Trager rustmetabolisme. Wanneer je langer dan 20 uur vast kan het je rustmetabolisme vertragen. Dit is afhankelijk van hoe actief je bent tijdens de vast. Des te actiever je bent, des te groter het nadelige effect op je rustmetabolisme.

Voordelen van Intermittent Fasting wanneer je wilt afvallen

  • Goed vol te houden. Dit is persoonsgebonden, maar voor sommige mensen is IF een uitkomst. Zeker wanneer ze 's morgens geen brok door hun keel krijgen is het ideaal om later te ontbijten.
  • Ideaal voor grote eters. Houd je van grote maaltijden? Dan is IF een goede methode. Doordat je namelijk binnen een bepaald venster al je calorieën eet, eet je grotere maaltijden.
  • Praktischer. Het kan makkelijker worden met plannen om al je calorieën in 3 grote maaltijden te besteden. In plaats van dat je bijvoorbeeld 6 maaltijden moet controleren, dien je nu 3 maaltijden onder controle te houden.
  • Betere verzadiging. Doordat je grotere maaltijden eet, ben je beter verzadigd. Dit kan in de bulk wel problematischer zijn.

Conclusie

Intermittent fasting is niet de heilige graal wanneer je wilt afvallen, het is een optie. Iedereen die je vertelt dat IF de enige/beste methode is om af te vallen, heeft er weinig kaas van gegeten. Het is per persoon verschillend of IF zou moeten worden toegepast.
Reactie plaatsen